buku2ku

Pengumuman :

Tajuk lagu dalam Blog Ria ni ialah YOU dinyanyikan oleh JANNAH ALIA....harap sangat jangan bertanya lagi...tak larat dah nak jawab....maaf...thank sebab suka lagu itu walaupun bukan Ria yang nyanyi hahahahha

Followers

Sunday, 30 September 2012

22
Komen

CERPEN : ISTERIKU ROMANTIK







Hanna baru sahaja keluar dari tandas. Itulah rutinnya selepas loceng rehat berbunyi. Dia tersenyum lebar.


“Hanna, lelaki kau suka tu lepak kat tempat biasa.” Sui Mei menghampiri sahabatnya.

“Ye ke? Ini sudah bagus!” Hanna melebarkan senyumannya. Dia suka lelaki itu.

Thilaga hanya mencebik.

“Kenapa you begitu suka dengan lelaki bermasalah? You cari nahas aje.” Kata sahabatnya yang berbangsa India itu.

“Thilaga, I suka dia sebab dia selamatkan I masa I jatuh dulu.” Jelas Hanna.

“Tapi kan tak mungkin sebab dia selamatkan you, you dah jatuh cinta dengan dia. I tak percaya. I tak percayakan cinta.” Tegas Thilaga.

Thilaga memang tidak suka orang bercinta. Dia betul-betul tidak suka cinta.

“Sudahlah Thilaga. I nak pergi skodeng dia. I kan gadis yang comel dan...”

“Gedik!” sambung Sui Mei.

“Sui Mei!!” marah Hanna.

Mereka bertiga sengaja lalu depan tempat lelaki misteri itu melepak. Di mana? Mana lagi, di depan tandas lelaki. Inilah lelaki. Banyak-banyak tempat depan tandas juga menjadi pilihan.

“Hai M!” sapa Hanna.

Dahi M berkerut. Dia kurang senang dengan perempuan ini. Tiada perempuan yang berani bercakap dengan dia tetapi perempuan ini, macam tak takut aje.

“Nah!” tiba-tiba Hanna memberi sejambak bunga kertas yang dipetiknya.

Wajah M sudah merah.

Kawan-kawan M sudah menahan gelak. Apa kena dengan minah ni bagi aku bunga? Bunga kertas pula tu.

“Ambiklah. Jangan malu-malu. Aku suka kau, boleh tak?” kata Hanna. Dia memang berani kalau bab perasaan. Kalau dia suka, dia cakap suka. Kalau tak suka, dia cakap juga tak suka. Tak payah nak pendam-pendam.

“Jom blah!” ajak M. Sakit jiwa dia tengok perempuan ni.

“Eh, tunggu la dulu!” panggil Hanna tetapi M terus berlalu.



Hanna termenung. Salahkah aku terlalu jujur dengan perasaan sendiri? Dah aku suka dia. Aku luahkan la. Apa susahnya? Sakit jiwa. Aku ni nampak macam huru hara sikit tapi aku belajar okey aje. Sokmo number one! So, dia nak apa lagi. Cakaplah! Stress Hanna di buatnya.


“Entah-entah dia malu sama lu la, Han.” Kata Sui Mei.

“Kenapa malu?”

“Ya loh. You number one this school tapi si mamat tu last sekali dalam tingkatan lima ni.” Jelas Sui Mei.

“I tak kisah pun, Sui.” Hanna tersenyum. Dia suka melihat wajah dingin M.

“Eh, dia lelaki ma. Mesti ambil kisah.” Kata Sui Mei lagi.

“Ye ke? I tak ambil kisah pun.” Balas Hanna. Sui Mei hanya mampu mengeluh.

“Nasib la I dapat kawan macam you ini. Tidak mahu mengerti.” Sui Mei terus menggigit epal merah kesukaannya. Hanya itu yang dimakannya apabila waktu rehat.

“Mana Thilaga?”

“Dia ada masalah dengan geng tak cukup sifat ma.”

“Geng minah-minah perasan bagus tu?” soal Hanna. Sui Mei hanya mengangguk. “Jom kita pergi tengok. Kasihan kawan kita tu nanti.”

Hanna dan Sui Mei mula bergerak tetapi langkah mereka dihalang oleh M.

“M...” Mata Hanna bersinar. Dia suka M halang-halang dia macam tu. Hatinya berdebar hebat.

“Aku nak warning kau. Jangan cuba-cuba nak cari pasal dengan aku.” jari telunjuk M tepat di hidung manjung milik M.

“Aku cuba cari cinta dengan kau aje.” Terus terang Hanna.

“Kau sedar tak? Aku ni hodoh. Tak berapa nak putih. Gangster sekolah. Cubalah cari lelaki yang baik sikit.” Nasihat M. Kalau perempuan ni suka lelaki lain, aku takkan terganggu macam sekarang ni. Cepat-cepatlah kau dapat jodoh. Doa M.

“Suka hati aku nak suka kau. Kalau kau tak suka aku, aku akan buat kau suka aku.” Hanna tersenyum.

“Jom blah!” M tak sanggup nak dengar lagi apa yang dikatakan oleh Hanna.

“Jangan pergi dulu. Kita keluar date petang ni nak tak?” ajak Hanna.

“Tak nak!”

M terus berlalu pergi.

Ala M ni, aku baru nak gedik, dia dah blah. Nasib la.



M sedang melepak di tempat biasanya.


“Bos, kenapa bos tak suka minah gedik tu?” soal Zali.

“Kau sendiri panggil dia gedik, kau suka perempuan gedik?” Soal M. Dia anti betul apabila perempuan itu dikaitkan dengannya.

“Bukan gedik tapi manja, bos.”

“Banyaklah kau.”

Tanpa sesiapa tahu, M adalah pelajar cemerlang. Dia sengaja malas belajar di sekolah tetapi di rumah dia lebih banyak belajar dari melepak. Itulah sikapnya yang pelik. Mama dan papanya begitu sibuk mencari duit dan tinggalkan dia sendirian di Villa yang tiada siapa yang tahu di mana sebab sekolah yang dibelajar itu berada di pedalaman dan mempunyai asrama. M tinggal di asrama tersebut.

“Bos, MG datang.” Bisik Zali.

Mereka berdua kerana Hanna tidak ke sana. Malah berlari masuk ke tandas perempuan.

“Di tak tahan nak berak kot.” Kata Zali. M hanya angguk kepala tetapi kenapa dia menangis? M pula buntu.

“Hanna, sabar. Janganlah menangis.” Pujuk Thilaga.

“Betul tu ma.”sokong Sui Mei.

“Mana aku tak sedih. Ayah aku nak pindah pula. Aku nak mohon asrama dia tak bagi.” Luah Hanna.

“Sabar la.”

“Aku takkan dapat jumpa korang dan M lagi.” Hanna menangis. Thilaga dan Sui Mei memeluk Hanna. Mereka berdua juga turut bersedih.

“Tak apa, Hanna. You jangan lupa kami di sini tau.” Pesan Thilaga.

“Takkan lupa selamanya.” Janji Hanna.

*****

Hanna gembira dengan kehidupannya sebagai seorang penjual insurans terhormat. Memang susah nak cari pelanggan tapi aku suka aje tengok muka orang berkerut apabila aku bercakap. Lagi sekali Hanna tersenyum.

“Hanna, aku dah tolong kau cari seorang pelanggan. Dia ahli perniagaan yang berjaya.” Kata Maya.

“Berjaya tapi baru nak beli insurans? Macam tak logik aje.”

“Kau layan aje la dia. Tengah hari ni kau pergi kedai ni. Dia nak belanja kau makan.”

“Biar betik kau? Entah-entah pak cik tua mana entah.” Hanna cuba mengelak.

“Hmmm, pergi aje la. Banyak bebel pula.”

“Yes boss!!”

Hanna pergi ke tempat yang dikatakan oleh Maya. Ini yang aku lemah ni. Aku mana makan benda alah ni. Aku manusia biasa aje.

“Jemput masuk. Cik Hanna.” Kata seorang lelaki. Ya Allah! Aku memang tak perasan ada orang kat situ. Muda lagi mamat ni. Macam sebaya aku aje.

“Saya Mikail Islam.” Lelaki itu memperkenalkan diri.

“Ya, terima kasih.” Ucap Hanna kerana Mikail menjemputnya masuk.

“Duduk la.” Ramah sekali Mikail.

“Ya.” Gagap Hanna di buatnya. Sejak bila aku berperangai macam ni. Mula nak mengedik ni. Perasaan ini bila aku dengan M aje tapi dia bukan M. Serius bukan. Entah-entah M ada kembar? Tak mungkin la.

“Cik Hanna.” Tegur Mikail apabila melihat Hanna termenung.

“Alamak!”

“Apa yang alamak?!”

Hanna sudah mula menggelabah.

“Eh, tak ada apa-apa!” Hanna melabuhkan punggungnya di lantai. Dah orang jepun makan memang dalam keadaan begini. Alamak, banyak gila makan masakan jepun yang encik MI ni order. Macam sepuluh orang nak makan.

“Okey. Sebelum kita berbincang lebih lanjut, kita makan dulu ye?” kata Mikail. Dia sudah mengambil pengepit makanan.

“Kejap!” tiba-tiba Hanna menghalang. Dia ada sesuatu yang mahu di kata. Tapi hakikatnya dia sedang mencari alasan supaya dia tidak perlu makan semua ini. apa ye?

“Ada apa cik Hanna?” Mikail memandang Hanna. Pelik juga.

“Hmm sebenarnya saya puasa hari ni. Puasa hari isnin.” Jelas Hanna. Jelas-jelas aku dapat dosa. Puasa ganti pun tak habis lagi aku ganti, ada hati nak buat puasa sunat.

“Maaf! Saya tak tahu yang Cik Hanna puasa. Kenapa cik tak bagitau awal-awal?” tanyanya.

Hanna hanya mampu tersengih.

“Tak apa. Encik Mikail makan dan saya cakap pasal insurans saya ya?” cadang Hanna. Tiba-tiba rasa diri ini tidak profesional. Kenapa ya?

“Kalau macam tu, kita bincang lain kali la.” Lelaki itu berdiri.

Eh, nak ke mana tu? Makanan ni tak nak makan ke? Ini satu pembaziran. Aku ni pantang orang membazir.

“Encik Mikail Islam.” Panggil Hanna.

Mikail yang sudah memakai kasutnya kembali berpaling. Dia memandang wajah Hanna.

“Ada apa?”

“Makanan tu?” Hanna menunjukkan makanan yang banyak atas meja berkaki pendek itu.

“Tak apa. Biarkan sahaja.” Mikail membelakangi Hanna semula.

“Encik Mikail Islam. Ini satu pembaziran dalam agama Islam. Baik encik pergi makan.” Nasihat Hanna.

Mikail rasa terpukul dengan kata-kata Hanna. Dia memanggil pelayan dan meminta semua makanan di bungkus.

“Untuk awak. So, tak membazirkan? Nanti kita jumpa lagi. Selamat berbuka.” Mikail terus berlalu pergi.

“Apa kena la mamat ni? Kan aku jadi perempuan gedik baru kau tahu betapa buruknya aku bila begitu penat aku datang.” Geram Hanna. Dia ambil juga bungkusan itu. Sampai sahaja di pejabat, dia bagi kawan-kawan sekerja makan. Memang tak membazir.

Penatnya seharian bekerja. Rindunya pada kau orang berdua. Hanna melihat gambar sahabatnya Thilaga dan Sui Wei.

Selepas mandi, Hanna terus membuka akaun facebook. Sekarang ni ramai suka buka facebook. Aku suka buka facebook sebab dia, M. Walaupun facebook dia tidak aktif lagi dan hanya ada 10 rakan dalamnya tetapi aku gembira. Setiap hari mesti ada aje komen aku di ruang wall dia. Walaupun aku tahu dia tak akan memberi respon tetapi aku tetap nak tulis.

Hanya seorang yang rajin membalas komennya, Zali. Hanna tersenyum hari ini dia meluahkan perasaanya.



-Hari ni aku berperasaan gedik macam kau ada dengan aku, Mr.Gangster-




Nama facebook M ialah Mr.Gangster. Gangster la yang buat aku jatuh cinta dengan kau M.




Hari ini pun ada –ZaliMacho




Mamat ni dah muncul. Suka hati akulah nak tulis apa.




Ada apanya? – HannaMakaroni




Padan muka kau. Sibuk aje. Hanna tersenyum. Dia menanti jawapan daripada Zali.




u gedik hari ni? –Cik Thilaga




Mak ai, kawan aku! Aku nak gila ni. Gembira punya pasal. Dia ada rupanya. Makin lebar senyuman Hanna.




Thilaga, I tak tahu naper I gedik macam tu. Nasib baik masih terkawal- HannaMakaroni




Rindu betul dengan kawan-kawan. Zali muncul.




Buat-buat tanya pula. Kau nak aku berpantun ke? Kan aku dah bagitau rahsia kau yang FB buah hati kau ni tak berfungsi dah. Dia tak guna FB – ZaliMacho




Ada aku kisah – HannaMakaroni




Ambik kau! Geram Hanna. Aku memang dah mengamuk ni. Suka hati aku la. Lagi pun aku tahu dia berpura-pura. Aku pernah nampak dia komen tetapi lepas tu dia delete. Aku yakin dia baca apa yang aku tulis ni.


Hanna sudah malas melayan Facebook zaman sekolah ni. Dia segera buka facebook kerja pula.

“Nak tulis status apa yer?” Hanna berfikir seketika.



Sedap tak makan sushi hari ni? Orang belanja mesti sedap kan?-Penjual insurans




Hanna tersenyum. Memang sedap juga sushi ni tapi aku masih tak suka nak makan. Ada orang komen la. Hanna segera klik.




Ada orang tu kata tak makan sushi tapi makan banyak aje tadi– Maya Asli




Apa pula ni? Jangan la heboh-heboh Maya. Hanna sudah tidak sedap hati. Ada lagi orang yang komen. Hanna memang bagi open facebooknya. Sesiapa pun boleh komen. Senang dia mahu buat promosi tentang insuransnya kepada orang ramai.




Kata puasa... – Mikail Islam




Ketika itu Hanna ingin minum air tetapi tersentap hatinya ketika dia melihat nama itu. Mikail Islam.


“Patutlah aku rasa tak sedap hati. Mamat ni rupanya. Apa aku nak balas? Dah terkantoi ni. Ini mesti Maya yang bagitau dia yang ini facebook aku.” Hanna tidak tahu mahu balas apa tapi dia cuba juga.



Memang puasa tapi bila sampai pejabat ABC pula – penjual Insurans




Hhihihihihihi – Maya Asli




ABC? Kenapa gelak, Maya – Mikail Islam




Abang Islam kelakar... – Maya Asli




Abang tak buat lawak ok – Mikail Islam




“Kenapa dua orang ni macam berkasih sayang aje?” Hanna sedikit keliru. Dia menaip sesuatu.




Korang berdua ni kapel ke? – Penjual Insurans




Wei Hanna, ni abang sepupu aku la – Maya Asli




Hihihhi Hai Hanna – Mikail Islam




“Oh, tidak! Aku terkena. Boleh pula mamat ni main hai hai pula.” Geram Hanna. Dia geram dengan Maya sebab gadis itu seperti tidak mengenali Mikail Islam.




Hai hai bye bye – Penjual Insurans




Itu untuk balasan orang yang buat aku geram. Aku terus log out. Hanna menarik selimut dan tidur. Lagi bagus!




******


Mikail Islam termenung. Kata puasa, dia tipu aku ya? Tak berubah langsung minah ni. Tak kan dia tak tahu nama aku. Aku ni lelaki yang dia suka dulu. Tapi dia macam tak kenal aje. Dah banyak kali aku sebut nama tapi buat donno aje.

Mikail masih menanti balasan Hanna dalam facebok tetapi gadis itu hanya mendiamkan diri sahaja. Dah tidur ke? Teka Mikail.

Akhirnya, Mikail juga tertidur.

Awal pagi esok, Mikail menghubungi Hanna.

Mikail menanti dengan sabar panggilannya dijawab oleh Hanna.

“Ada pun, Assalamualaikum.” Mikail mengukir senyuman.

“Waalaikumusalam. Kejap! Kejap!” Hanna berkata.

Eh, kenapa dengan minah ni? Mikail pula yang terasa pelik.

Bukk!

Satu bunyi kedengaran.

“Hanna, kau okey?” risau Mikail. Gangsternya muncul. Dia tiada kesabaran lagi.

“Aduh! Maaf kita terjatuh katil masa lipat selimut.” Kata Hanna.

“Lipat selimut?” Mikail mula keliru. Minah ni lipat selimut sambil berdiri atas katil ke? Macam pelik aje. Macam-macam Mikail bayangkan.

“Ya, encik? Nak beli insurans ke?” soal Hanna

“Ya. Saya Mikail Islam.” Mikail memperkenalkan diri.

Hampir terlepas telefon bimbit Hanna apabila nama tersebut disebut. Kenapa dia telefon aku di pagi ahad. Kan cuti. Kalau nak beli insurans pun, hari isnin kan ada.

“Cik Hanna.” Panggil Mikail. Dia cuba mengawal suaranya. Sebenarnya dia sudah lama sukakan Hanna tapi sikap gedik dan manja yang dikatakan oleh Zali itu membuat dirinya segan untuk mengakui perasaan itu.

Mikail dapat tahu mengenai Hanna apabila adik sepupunya menyebut nama Hanna.

“Hanna!” tiba-tiba suara Mikail tinggi.

“Kenapa dengan abang Mikail ni?” Maya sedikit terkejut.

“Ya, kawan kamu tu nama apa? Hanna apa?”

“Hanna Hashim. Kenapa?”

“Oh! Dia jual insurans juga ke?” soal Mikail lagi.

“Ya.”

“Abang nak beli insurans dengan dia. Boleh tak?” pinta Mikail.

“Boleh aje.” Kata Maya. Dengan aku tak nak beli ke?

“Encik Mikail Islam.” Panggil Hanna.

Mikail tersedar. Dia sempat teringat perbualannya dengan Maya mengenai Hanna.

“Ya! Kita jumpa hari ni. Waktu tengah hari.” Rasanya perasaan ini tidak dapat ditahan. Aku nak jadi gedik juga ke? Soalnya sendiri dalam hati.

“Di mana?”

“Di...” belum sempat Mikail katakan pantas Hanna yang menjawab.

“Di KFC Mayvelly ye?” ajak Hanna. Setujulah wahai pelangganku. Setuju please!!!! Hatinya meraung.

“Baiklah. Kat situ kita jumpa.”

“Alhamdulillah.” Ucap Hanna.

Talian di tamatkan.

Aku mesti buat ikat dia hari ini juga.

*****

Mikail tersenyum lebar. Apa yang dirancangnya diharap dapat berjalan dengan lancar. Dia akan membuat kejutan untuk Hanna. Dia setia menanti di KFC. Walaupun agak sibuk dengan manusia, Mikail sudah menyewa untuk satu ruang di KFC itu.

“Maaf lambat encik Mikail. Jalan sesak tadi.” Mohon Hanna.

“Saya dah order untuk awak.” Kata-kata Mikail itu telah membuat Hanna rasa tercekik tulang ikan.

Aku baru nak order, dia dah orderkan. Ini yang tak syok. Tak syok makan dengan orang kaya. Nak ikut selera dia aje. Hanna membebel dalam hatinya.

“Terima kasih encik Mikail.” Ucap Hanna. Nampak sangat yang aku tak ikhlas. Tapi apabila tengok makanan atas meja, semuanya aku makan. So, tak jadi masalah la.

“Kita makan dulu.” Ajak Mikail.

“Jemput makan.” Kata Hanna dengan begitu bersemangat.

Hanna dan Mikail makan tanpa mempedulikan orang sekeliling. Sebenarnya dia lambat sampai sebab dia ada lalu depan kedai kek. Tak ada orang nak wish hari lahirnya hari ni. Kalau ada Thilaga dan Sui Mei dia tak pernah miss wish pada aku.

“Muram aje.” Tegur Mikail.

“Tak ada apa-apa. Eh!” Hanna terkejut, ada benda dalam kentang putar yang dia sedang makan. Dia korek lagi dan lagi guna sudu. Ada cincin!

Pantas Hanna lap dengan tisu yang ada.

Tiba-tiba Mikail bangun dan melutut di tepi kerusi yang Hanna duduk.

“Sudikah awak menjadi isteri saya?” Lamar Mikail.

Terkejut Hanna di buatnya. Dia berbelah bagi.

“Bukan tak sudi tetapi hati saya hanya suka dia aje.” Tolak Hanna.

“Dia tu siapa?” soal Mikail yang masih melutut.

“Lelaki tu saya panggil dia M dan dalam facebook namanya Mr.Gangster. maafkan saya.” Kata Hanna dengan wajah tertunduk.

Itu aku la cik Hanna oi! Kau suka aku tapi tak tahu nama sebenar aku. pelik betul minah seorang ni. Geram Mikail

“Awak tak tahu nama sebenar lelaki yang awak suka?”

“Tak tahu dan saya lupa nak tanya dia. Nampak dia aje saya akan jadi gedik tak pasal-pasal sehingga dia pun bosan melihat saya.” Jelas Hanna dengan senyuman.

“Saya la Mr. Gangster awak tu.”

“Betul kata Mikail ma.” Sui Mei muncul.

“Sui Mei!!!” jerit Hanna melihat rakannya itu. Dia hanya melihat perkembangan Sui Mei dalam Facebook dan hari ini dia berjumpa dengan gadis berbangsa cina itu.

“Jangan menjerit macam tu, you ni tak berubah langsung. Tapi itulah yang buat I miss you, Hanna.” Thilaga ada di belakang Sui Mei.

Hanna bangun dan berlari memeluk Sui Mei dan Thilaga tanpa mempedulikan Mikail.

“Ish!” geram Mikail.

“Betul ke ni?”

“Betullah Mikail tu lelaki yang you suka. Tengok. Dia paksa jemput kami lagi ke sini. Specially for you.” Jelas Thilaga.

Hanna berpaling. Dia melihat wajah Mikail sedalamnya. Memang ada iras M. Rindunya pada M. Dia berjalan ke arah Mikail.

“Saya Hanna Hashim bersetuju berkahwin dengan Mikail Islam.” Kata Hanna dengan sejujurnya.

“Yes!” gembiranya Mikail.

“Kejap!” tiba-tiba Hanna berkata.

“Kenapa?” Mikail agak keliruan.

Semua orang tertumpu pada Hanna.

“Nak update dalam Facebook yang saya akan jadi isteri yang paling romantik dalam dunia.” Penuh tersirat kata-kata Hanna.

Masih teringat tentang facebook pula minah ni. Mikail hanya gelengkan kepala.

“Hmm I rasa bukannya jadi isteri paling romantik tetapi jadi isteri paling gedik dalam dunia ma.”pangkah Sui Mei.

“Sui Mei!”

Mikail hanya memerhati mereka bertiga. Inilah sahabat sejati.

“Selamat hari lahir.” Ucap Mikail yang bagaikan berbisik di telinga Hanna. Pantas Hanna mengelak. Hatinya berdegup kencang apabila Mikail mula bersikap romantik. Dulu aku yang nak sangat bermanja dengan dia. Tapi kini, dia pula. Hati aku berdebar ni. Tenang Hanna. Senyum aje. Senyum!

“Terima kasih.” Balas Hanna.

Mereka bertiga potong kek. Masa yang terluang ni, Mikail membuka facebooknya dan menyemak wall Hanna.



Akhirnya aku dapat bersama dengan Mr. Gangster yang aku suka sejak dulu lagi. Terima kasih! Bye! – HannaMakaroni / Penjual Insurans




Mikail hanya tersenyum. Mr.Gangster tu facebook aku. Aku tahu sampai bila-bila pun dia suka pada aku. Comelnya dia. Mikail hanya memerhati.


Semoga kami bahagia sampai bila-bila.

-TAMAT_

p/s : maaf kalau ceritanya tamat begini. Ada sebab ia tamat di sini. Sebabnya Ria nak buat novel! Insya Allah. Harap-harap ia berjalan lancar. Doakan Ria tapi yang pasti ria tak kan post di sini tapi di satu tempat yang akan ria beritahu nanti. Semoga terhibur.




boleh baca di sini....dah bab 3....terima kasih..

http://www.facebook.com/groups/251244108226976/doc/492326480785403/





















22 comments:

  1. best sangat...................
    semua penulisan kak ria mmg best...x sabar nak tggu cerpen ni jdi novel...
    mestilagi meletup ni...
    hehehhe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kata kawan2 ... cerpen ke, novel ke.. selalu buat jantung saya berdegup jugak dgn situasi yg direkanya... aduhai... byk2 novelis.. RIA yg sempoi .. yeahhhhh!!!

      Delete
  2. salam cikgu bungaaa....
    wahh besttt ..teringat masa lemon luahkan perasaan masa zaman sekolah sebiji macam kat dalam cite hahaha~~ tp tak khawin dengan dia lah....<3 MI wahhh teringat pegarang jantung kak fika....hihi suka2 cite ini tak sabo nak tunggu dalam versi enovel....Lemon sentiasa tunggu karya cikgu bunga chaiyokkkk dik.... :D


    FIKA

    ReplyDelete
  3. best cerpen nie..klau dibuat novel lagi best !:)

    ReplyDelete
  4. Best la kak ria. Saya suka. Nk tnggu versi cetak pulak. Good luck kak.:-D

    ReplyDelete
  5. aishhh...x puas nak bace...nanti lau dh buat novel jgn lupe bgtau ana tau...syg ria..:)

    ReplyDelete
  6. aaaarrrggghhhh....!!!!! sswweeettt yaaa....!!!

    ReplyDelete
  7. sweet jer.. siti aminah

    ReplyDelete
  8. Kak ria.....
    Bestnyaaaaaaaaaa...
    Sweeettt sangattt....
    Suka3
    XD

    ReplyDelete
  9. Adessssssssss , sweetnyerrrr , aishhhh x puas baca , hheheheh , anyway gud luck kak ria , Chaiyokkk :)

    ~Fae~

    ReplyDelete
  10. Congrat, tak sabar nk tahu kisah selanjutnya. Jangan lupa war-warkan pada kami semua secepat mungkin ya.

    ReplyDelete
  11. Hehehe... comel.. mmg best dijadikan novel... intro kat cerpen pun dah best!!!!

    ReplyDelete
  12. pitam..rasanya awk perlu lebih banyak baca karya2 orang lain yang lebih hebat sebab ayat2 awak kaku dan line story pon flat.

    ReplyDelete
  13. Hebat ya, alur cerita menarik :)

    Salut ama karya-karyanya

    http://priakabut.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. alahaiiiii ,, andai saja dapat berada di tempat hanna .. amboi3, suhwitnya lah mikail tu ... :D nice cerpen kak ria !!!

    ReplyDelete
  15. penulisan kak ria best..x boring...keep it up and all the best to you...

    ReplyDelete
  16. heee ~ 1 Malaysia !
    hm , sweet + gedik . pakwe dpan mate sempat lagi igt fb
    -,-

    ReplyDelete
  17. wahhh ! best gleer lahh citer nihh . tak sabar nak baca novel .

    ReplyDelete
  18. bila kluar novel ny!!! nak2 beli ar.. x puas bca.. best sgt.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada di pasaran...tak perasan ke dalam blog saya dah letak picnya....novel kedua saya tu...isteriku romantik...by buku prima...

      Delete
  19. . okelaa . even sy late baca . improve lg :)

    ReplyDelete

jangan lupa komen...komen anda sangat bermakna bagi ria natsumi